Un bon ensurt

Les declaracions de Xavier Vendrell, el passat diumenge , han aixecat una bona polseguera i han representat un bon ensurt per als seus socis de govern. Afortunadament, tot sembla que acabarà bé. Els propers dimecres i dijous en el debat al Parlament català sobre el desplegament del nou Estatut, els grups que donen suport al govern signaran conjuntament les resolucions i s’han compromès a tan sols donar suport a les resolucions de l’oposició amb què estiguin els tres grups d’acord. Aquest incident em porta a reflexionar sobre tres qüestions.

La primera és que l’ERC imprescindible per formar majories a Catalunya “ és com és” i una part molt important de l’electorat l’avala. L ‘ERC que voldria ICV no existeix, com no existeix la ICV que voldria ERC. Hi ha el que hi ha, i quan es pacta amb ERC es pacta amb tota ella, amb el que agrada més i amb el que agrada menys. Això serveix per igual al PSC com per a nosaltres mateixos. Juntament amb aquesta acceptació de la realitat, no es pot menysprear l’esforç que està fent el govern d’Entesa per harmonitzar tres idearis, tres cultures polítiques i tres programes en una mateixa i coherent acció de govern, i en aquest esforç hi és ERC.

La segona és que el punt de trobada pactat en el programa de l’Entesa sobre l’autogovern, és el ple desplegament del nou Estatut. Un desplegament ple de reptes i perills i que s’inicia en un moment polític estatal molt conflictiu per l’ofensiva total del PP contra el govern PSOE i el seu president Rodríguez Zapatero. Si a això li sumem les inèrcies centralistes i que alguns ministeris sembla que no s’hagin assabentat que hi ha un nou estatut, la cosa es complica més. En un panorama com aquest és imprescindible que el govern, juntament amb una actitud intel·ligent, mantingui una actitud de fermesa. La imatge del govern i del seu president ha de ser la de màxima exigència. Això no només ens donaria tranquil·litat a tots els que donem suport al govern, sinó que també deixaria CiU sense arguments.

I un tercer aspecte és que els tres socis de govern hem de ser conscients que els problemes d’aquest govern, d’on poden venir principalment és de nosaltres mateixos. CiU, en la seva actual situació, no és cap problema real. Prou feina té en redefinir la seva estratègia general, estabilitzar la federació de les sotragades d’Unió i de Duran Lleida, o defensar la plaça de Tarragona ciutat a les properes municipals. Aquesta realitat ens ha de donar major serenitat a l’hora de fer front a les dificultats.

Anuncios