“Convenció municipal “A peu de carrer.” Barcelona 14 de Juliol de 2007.”

Extracte de la meva intervenció a l’apertura de la Convenció Municipal de ICV-EUiA-EPM. Bon dia a tots i a totes. 

Aquesta Convenció, que hem volgut seguir titulant “a peu de carrer”, té l’objectiu de ser un espai de trobada, el primer desprès de les eleccions del 27 de maig, de tots i totes els integrants de les candidatures municipals de la coalició d’Iniciativa Verds- Esquerra Unida i les Enteses de Progrés Municipal. L’objectiu de la jornada és posar les bases per realment liderar des del municipalisme els reptes socials i ecològics de la nostra societat. Per això hem dissenyat una jornada en la que les respostes a uns pedagògics interrogants com: qui som?, com ho fem?, què fem? i, amb qui ho fem? Ens permeti avui obrir el debat sobre com vertebrem els objectius polítics i la seva gestió en aquest proper mandat municipal.

Vull, però, en aquesta intervenció inicial de la convenció, fer una referència a la situació política. Afrontem una situació política complexa, difícil, complicada. I ho dic des de la confiança i la seguretat en una coalició que ha consolidat un projecte i un espai polític. Una coalició que tot perdre vot manté una important representació municipal i ha incrementat la seva presència territorial, tant en el nombre de candidatures presentades com en el nombre de regidors i regidores obtinguts, més de 115 respecte el 2003. 25 alcaldies, 6 amb majories absolutes, i governem en ajuntaments molt importants com ara Barcelona.

Una situació difícil deia.

Un mon injust, inestable, insostenible. Un procés europeu que s’ha tornat a dinamitzar en la darrera Cimera  i amb l’aprovació del nou tractat. Però que evidencia moltes limitacions i contradiccions. Una situació que ens aboca a l’Europa de les dues velocitats. Espanya, és la propera fita electoral. Un escenari fortament polaritzat entre el PSOE i el PP, en la que haurem de revalidar la bona tasca del grup parlamentari d’IU-ICV.

 

Catalunya. A la tardor farà un any del Govern d’Entesa. La coalició vol i reclama una legislatura d’estabilitat, de rigor i de responsabilitat. Volem un govern exigent en el desplegament de l’Estatut. Però sobre tot reclamem una legislatura caracteritzada per els seus programes socials i ecològics. L’agenda social i ecològica ha d’estar al bell mig de l’acció de govern.

En aquesta Convenció tenim dos reptes: El primer; travar, cohesionar, formar i coordinar el món municipal d’ICV-EUiA-EPM. Dotar als nostres regidors i regidores dels instruments necessaris i dels recursos suficients per poder realitzar allò que dóna el sentit fonamental a una coalició com la nostra que és estar present en els conflictes que hi ha en la nostra societat; per denunciar-los, per fer propostes als mateixos i si estem governant per solucionar-los. Detectar els conflictes i estar-hi presents amb alternatives que vagin a les arrels dels problemes és la nostra funció. Per això és tan important que tots i totes els qui esteu en el primer esglaó institucional disposeu d’un marc estable de treball, formació i coordinació dins de la coalició i amb la coalició.

Un segon repte és conèixer quines són les nostres limitacions per conèixer-les i així poder superar-les.

El 27 de maig en el que tantes coses ens han anat bé, també hem perdut vot. Així com ens hem vist afectats per l’abstenció. Hem perdut vot, i ha estat fonamentalment en determinades localitats i entre determinats sectors socials de les àrees metropolitanes.

 

Ho sabem, en som conscients i n’he pres nota. I com amb tot a la vida exigeix conèixer les causes si volem resoldre el problema. Cal reflexionar, estudiar el perquè d’aquesta pèrdua de vot, bàsicament metropolità. Junt amb aquesta reflexió a fons de les nostres limitacions, us proposo obrir 5 eixos de treball.

 

El primer: Rearmar ideològicament la coalició. Fer aflorar els valors sobre el que es sustenta el nostre projecte polític. Participar amb més força en els debats ideològics i de valors que es donen a la societat. Permeteu-me que també ho digui d’una altra manera, cal repolititzar la coalició.

 

El segon: Obrir 5 fronts de treball sobre les qüestions de:Immigració.Inclusió social.Habitatge.Seguretat.

Canvi  climàtic. Territori.

Sobre aquestes 5 grans qüestions que són les que més preocupen als ciutadans, cal que la coalició tingui tant un diagnòstic precís com propostes per a resoldre’ls. Amb un discurs més complert i comprensible sobre cada una d’elles.

 

El tercer: Nous canals i formes de comunicació. Un nou llenguatge que ens faci més comprensibles, sobretot entre aquells sectors socials en els que tenim majors dificultats de penetració. Cal trobar un estil propi, singular d’estar i de fer política.

 

El quart: Les eleccions generals del 2008. Que demanaran tot el nostre esforç però que ja tindrem més ocasions per parlar-ne.

 

I el cinquè: Articular el nostre món municipal. Objectiu que en aquesta mateixa convenció comencem a treballar.

 

Com deia a l’inici, aquesta coalició té la força suficient per superar els obstacles presents i per anar revalidant el seu compromís de credibilitat i utilitat cap al poble de Catalunya. Amb aquesta confiança us desitjo un bon treball.

Gràcies.