“El 72è aniversari del PSUC.”

Com cada 23 de juliol, commemorem l’aniversari del PSUC. Des de fa molts anys ho celebrem com a ICV, hereva del PSUC, una de les forces polítiques més singulars de la història de la Catalunya contemporània.

 

Aquests actes de commemoració no són actes protocol·laris que cada any calgui celebrar. Per a nosaltres, reivindicar la història del PSUC té una importància molt gran. Ens permet, en primer lloc, entroncar amb un projecte històric que té les seves arrels en les millors tradicions del moviment obrer i d’emancipació català. Ens fa hereus de la lluita en defensa de la República i dels seus valors. Amb la lluita antifranquista que va protagonitzar quasi en exclusiva el PSUC. Però sobre tot ens fa hereus d’una cultura política forjada en el sentit de la responsabilitat i del rigor. D’una escola política en la que coherència i realisme era un doble objectiu possible d’aconseguir. D’un partit que ell mateix es definia com de lluita i de govern.

 

Reivindicar el PSUC és reivindicar el catalanisme popular i la seva tradició federalista. Què més es pot demanar en una simple commemoració d’un partit?