“Convenció de Gènere. 4 octubre 2008”.

Intervenció de Jordi Guillot

 

Felicitats. Cal que ens felicitem per una convenció tant profitosa. Gràcies en gran part, al treball de les dones d’ICV en tot el procés de preparació i debat d’aquesta 1ª convenció de Gènere d’Iniciativa.

Aquesta convenció s’emmarca dins els treballs de la 9 Assemblea Nacional. Les propostes que avui aprovem les traslladarem al debat assembleari. Un debat, el de la 9ª Assemblea Nacional, que té com a principals objectius definir les línies estratègiques i organitzatives d’ICV.

Volem una Iniciativa més forta, més decisiva, més creïble i útil per a la societat.Volem ocupar una centralitat. La d’expressar les polítiques d’esquerres, ecologistes i feministes, i representar els sectors socials identificades en les mateixes. Aquesta és la centralitat que volem per ICV.

Aquesta ambició és incompatible amb un partit d’homes. Necessitem un partit d’homes i dones. I permeteu-me que justifiqui aquesta afirmació: L’únic que dóna sentit a un partit transformador i a la militància d’esquerres, és el de participar, estar presents en els conflictes presents en la nostra societat, formant-hi part. La nostra funció és denunciar-los, reivindicar-los, proposar alternatives, i si s’està en el Govern, solucionar-los. Aquest és el sentit originari de les esquerres i el que motiva la militància d’esquerres.

 

Un dels conflictes presents en la nostra societat és el de gènere. Si volem que el partit sigui un instrument útil i real per el canvi social, si volem donar resposta a aquest conflicte hem de ser un partit feminista, un partit d’homes i dones. Un projecte que vol organitzar d’una altra manera la societat, no ho pot fer sense dones.

Dit d’una altra manera; no podem ser un subjecte polític de transformació si no som un partit feminista i feminitzat. Estem parlant doncs, de la naturalesa mateixa del nostre projecte.

 

Avui parlem del partit. Al llarg del procés congressual parlarem molt del partit.Sí, és l’hora del partit i ara cal parlar-ne. Del que va bé, del que no va bé i cal corregir, dels malestars, dels potencials i febleses.

Un dels malestars presents a ICV, i on tenim un gran potencial i recorregut a fer, és l’empoderament de les dones. Amb tota claredat es va expressar  en el consell nacional, on vàrem debatre sobre la composició del nou Govern. Allà es va veure clar que les coses no anaven bé. Que havia contradiccions entre la nostra pràctica i teoria. En aquest debat les alarmes es van disparar. Es van desfermar debats i propostes, sobretot encapçalades per Dones amb Iniciativa, que avui conflueixen en aquesta convenció. Aquesta mateixa convenció és fruit d’aquesta alerta. Aprofitem doncs l’esforç de preparació i propostes de la Convenció per abordar una real solució d’aquestes insuficiències.

 

Aquesta Convenció té un paper fonamental en la formulació de mesures per a que la 9ª Assemblea Nacional aconsegueixi un dels seus objectius fonamentals, que és el real empoderament de les dones dins d’ICV. I com molt bé proposen els documents de la convenció, això vol dir paritat real, nova pràctica i estils que superin els rols tradicionals. Això vol dir feminitzar el partit. Això vol dir capacitat per proposar polítiques feministes.

 

Gramsci deia “sense organització no hi ha idees”. El lema de l’Assemblea és  ja que” compartim les idees, compartim les responsabilitats”. Parafrasejant a Gramsci podríem dir “ja que compartim les idees, compartim l’organització”.Estem enmig d’un debat obert i participatiu sobre una de les qüestions més importants que debatrem a l’assemblea; el paper i protagonisme de les dones a ICV. Jo us proposo posar només un límit al debat, i és el de que: allò que decidim ho fem. Que mai més, i menys en aquesta qüestió, caiguem en l’error de dir unes coses i fer-ne altres.

 

Vull acabar amb la meva intervenció, convidant als homes d’ICV a participar en aquest debat, amb humilitat i coherència. Som part del problema, ja que encara que teòricament rebutgem el patriarcat i apostem pel feminisme, moltes de les nostres pràctiques formen part del problema. Us convido, em convido, a que siguem junt amb les nostres companyes part de la solució. Vull també  agrair a Dones amb ICV l’esforç realitzat. Felicitar la Mercè Claramunt pel seu lideratge en aquest procés que tancarem en la propera Assemblea.

 

Una forta abraçada a tots i totes.

Gràcies per la vostra atenció.

 

 

 

 

Anuncios