“Lluís Companys.”

El govern de la Generalitat, d’acord amb la família de Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat pel franquisme el 15 d’octubre de 1940, ha impulsat el procés per reclamar al govern de l’Estat la reparació i dignificació de la seva figura. Pas previ per aconseguir l’objectiu final, que és el de declarar nul el consell de guerra franquista que va condemnar a mort al president-màrtir. Procés que té un principal protagonista, que és la família  Companys.

 

La rehabilitació i posterior declaració de la nul·litat legal del judici franquista, són els dos principals objectius del govern de la Generalitat amb la figura de Lluís Companys, l’únic president democràticament escollit, afusellat pel fascisme. Aquestes accions del govern, estan recolzades per una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya, el passat 02-10-08 amb els vots del PSC, ERC, CiU i ICV-EUiA. Una resolució que diu literalment:

1) Fer tot el que sigui jurídicament i políticament necessari per aconseguir que l’honor del president Companys sigui reparat.

2) Dur a terme totes les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar un judici que mai no s’hauria d’haver fet, tenint en compte la condició d’il·legitimitat dels tribunals franquistes, continguda en la llei estatal de la Memòria Històrica.

 

Òbviament, a qui el govern encarrega aquestes gestions és al conseller Joan Saura com a conseller responsable del departament de Relacions Institucionals.Lo inversemblant del procés ha estat la reacció d’ERC. Les crítiques llançades per alguns dels seus dirigents han arribat a extrems entre delirants i ofensius, fruit d’un atac incontrolat de gelosia en el que es barreja tot; el protagonisme del Saura, la llei de la Memòria Històrica…

 

Convido a ERC a recuperar el sentit comú en aquesta qüestió. Mai podem oblidar que Companys, abans que res, era el president de la Generalitat i que correspon al seu govern, en nom de Catalunya, la lluita per recuperar el seu honor que és el de tot el nostre poble. Lluís Companys, militant d’ERC, no pertany tan sols al seu partit. Pertany a tot el poble de Catalunya.

Anuncios