“Convenció Eleccions Europees 2009.”

Intervenció a la Convenció. Barcelona, 16-05-09.

Companys, companyes.

L’objectiu d’aquesta Convenció Nacional, de la coalició Iniciativa Verds-Esquerra Unida,  és aprovar el programa electoral amb el que ens presentarem  a les eleccions del 7 de juny.

L’objectiu de la meva intervenció és parlar de en quin escenari polític anirem a les eleccions.Ens presentem amb un eslògan clar, concís: “crisi de dretes, solucions d’esquerres”. 

Amb molta senzillesa fem un diagnòstic; estem davant d’una crisi econòmica a escala planetària, fruit de l’aposta per un mercat desregulat i especulatiu. Els seus responsables; les dretes.

Els seus efectes són devastadors. A Catalunya, més de 600.000 aturats i aturades, més de 4 milions a Espanya. Ens estem apropant a quasi un milió de famílies a nivell d’estat en que cap dels seus membres treballa. Ja no podem seguir dient que la crisi no la paguin els treballadors i treballadores, ja la estant pagant i d’una manera molt dura. 

Ara l’objectiu és aturar i revertir el procés. Endegar politiques públiques de protecció social i d’estímul de l’economia i de l’ocupació. Sinó estem a portes d’un greu conflicte social.

No podem tampoc oblidar, que cada punt percentual del PIB que perden els països en vies de desenvolupament, representa que 20 milions de persones passen directament a la pobresa extrema.

Davant d’aquest desastre, la nostra responsabilitat és donar esperança, trobar solucions a la crisi. Per això és tan important aquesta convenció, on debatrem i aprovarem quines són les nostres respostes a la crisi en el marc europeu. Concretarem quines són les “solucions d’esquerres” del nostre eslògan.

Del 2004 fins ara les coses han canviat a Europa. Força i a pitjor. Estem en una Unió més conservadora, fruit de la dretanització produïda en molts països; França, Itàlia, Dinamarca, Alemanya…La primacia liberal en el procés de construcció europea i en moltes de les principals decisions que s’han pres aquests darrers anys són evidents: Directiva de la vergonya, Bolkenstein, 65 hores…

Enfortir l’espai electoral d’aquells que ens reclamem de l’europeisme crític té un doble objectiu; reorientar la construcció europea en un sentit més social, ecològic i federal, i garantir que les respostes que es donen a nivell de la Unió Europea a la crisi es donen en una clau social i d’aposta per un nou model productiu social i ecològicament sostenible.

Europa és el present i volem que cada cop més sigui el futur. És per això que amb paciència i pedagogia hem d’anar explicant lo important que és la Unió Europea, lo molt que ens afecten les decisions que allà es prenen en les nostres condicions de vida i de treball. Tenim la responsabilitat, com a coalició, de ser protagonistes, de participar amb les nostres propostes en el greu conflicte social que ha desfermat la crisi. Una crisi general però que també té la seva lectura de gènere, generacional, territorial.

Tenim l’obligació d’obrir un debat sobre propostes, però també sobre valors i ideals. Tenim la voluntat de protegir als sectors més vulnerables, a tots aquells que poc tenien i tot ho estan perdent sense tenir culpa de res.Com a coalició, estem tenint un protagonisme en la resposta a la crisi en l’àmbit institucional, que us garanteixo que està molt per sobre de la nostra força.Us posaré pocs exemples. “Pla per la inclusió social de l’Ajuntament de Barcelona”, “Mesures als ens locals davant la crisi” de la Diputació de Barcelona, Revisió del Pacte d’Entesa de la Generalitat de Catalunya o les resolucions presentades per IU-ICV en el darrer debat sobre “El estado de la nación”.

Tenim espai i l’estem aprofitant. Fem propostes i les fem des d’àmbits importants de decisió; al mon local, al govern de la Generalitat i en l’escenari de l’estat es pot obrir un nou marc d’intervenció si realment Rodriguez Zapatero fa un gir a l’esquerra en les seves polítiques.Però el nostre espai d’intervenció no és només l’institucional. Junt amb el nostre activisme en el sindicat, en els moviments socials, hi ha un àmbit propi d’intervenció que hem de prioritzar, i és el territori.Especialment aquells barris que més durament estan patint els efectes de la crisi.

Treballar en els barris no depèn tan sols dels càrrecs institucionals, depèn de tots i totes.Cal que la coalició programi un pla de treball de llarg recorregut -el mateix que tindrà la crisi-, per garantir la nostra presència als barris, insisteixo, especialment en aquells territoris més colpits per la crisi.

Des d’ara fins el 7 de juny entrem en campanya electoral. Una campanya difícil per l’abstenció, que tothom preveu altíssima.La nostra feina ha de ser mobilitzar al nostre electorat.Per aconseguir-ho, haurem de parlar de les seves preocupacions quotidianes, lligar-les amb Europa i concretar les respostes. Disposem d’una bona candidatura. Avui mateix, surt als mitjans de comunicació que Raül Romeva és l’eurodiputat espanyol amb més iniciatives presentades. Felicitats! Però necessitem de la total mobilització dels partits de la coalició, no n’hi ha prou amb la candidatura, necessitem que les dones i els homes de la coalició siguin veritables protagonistes d’aquesta campanya.

En unes circumstancies com les que estem patint, torna a tenir més sentit que mai militar en les organitzacions d’esquerres. Tenim espais suficients per ser útils; al sindicat, en els moviments socials, a les institucions. Hem d’estar presents en el conflicte. Aquesta és la nostra raó de ser.

Us convido a fer un bon debat, un debat a l’alçada de la importància de la contesa electora i de les nostres responsabilitats.

Anuncios