«NOU CICLE.»

Nou Cicle és el nom de la plataforma del PSC que lidera Raimon Obiols.  El passat 22 de febrer, en un acte organitzat per aquest col·lectiu socialista,  Raimon Obiols va llançar la proposta d’una gran aliança d’esquerres per a les eleccions al Parlament català del 2014. Els membres d’aquesta plataforma proposen una aliança que agrupi a socialistes, ecosocialistes, catalanistes i sensibilitats altermundistes. Encara que, avui per avui, la proposta no ha tingut massa recorregut, crec que val la penar pensar i opinar sobre aquesta, i més si qui la proposa és una de les personalitats intel·lectualment més interessants de l’esquerra catalana.

La meva opinió és que una gran aliança d’esquerres no és la solució per construir una alternativa a la majoria convergent pel 2014. Les raons, per mi, son 4: 

   El temps de propostes com “l’Olivera”, ja ha passat. En l’imaginari del “poble” d’esquerres aquestes grans aliances, de matriu italiana, no estan presents.
   Les diferències en aspectes estructurals dels nostres projectes i programes fan del tot incoherent plantejar una aliança. És més, avui ni podríem pactar un programa i un govern com en 2003 i 2006. No es pot fer abstracció de les profundes diferències que hi ha entre el PSC i ICV ( socials, laborals, econòmiques, fiscals, ambientals…) diferències que vistes les polítiques del govern Zapatero s’incrementen.
   La llei electoral aconsella no agrupar candidatures que per si mateixes puguin superar les barreres de vot i percentatges que imposa. Sumem més si cada u va per separat i mobilitzem més els nostres electorats si ens presentem amb els nostres propis perfils.
   ICV és un projecte independent que actua preferentment a Catalunya però amb polítiques pròpies per Espanya, UE i l’escenari internacional. El PSC delega les polítiques d’estat, europees i internacionals al PSOE. Un altre impediment i gens menor.

Les esquerres catalanes han de fer, més aviat que tard, una reflexió sobre els 7 anys de govern compartit a la Generalitat. Per separat i si es pot també conjuntament. Analitzar l’experiència de govern, amb els seus encerts i errors, per treure lliçons de cara al futur. Les esquerres catalanes poden trobar “causes comuns” com pot ser la defensa d’una sanitat i una escola pública i de qualitat, avui en procés de desmantellament pel nou govern de CiU. Les “cases comunes”, encara que siguin electorals, no són oportunes ni necessàries.