«El Senat.»

 La crisi i el malestar ciutadà que l’acompanya, ha obert un debat que interpel·la la política, els polítics i que reclama sentit, racionalitat i austeritat a les institucions. Superposat a aquest debat, comprensible i necessari, apareixen missatges populistes que reclamen reduir i suprimir per, en definitiva, acabar negant la política.

La gent d’ICV tenim opinió sobre aquestes qüestions. Sobre totes. Tenim clar que cal racionalitzar el món local.
Que les províncies i diputacions són, avui, àmbits i institucions del passat.
Que cal descentralitzar la Generalitat.Aprimar l’administració central.
I que cal reformar el Senat.

Com a candidat al Senat, quina és la meva opinió sobre la utilitat d’aquesta cambra? El Senat com a cambra territorial és necessari. L’actual Senat, que és més una cambra de segona lectura de les lleis, amb uns processos legislatius sobre els quals el Congrés és qui te la darrera paraula, no, no té massa sentit.
Les actuals funcions del Senat espanyol són el resultat d’aquest mig camí, en el qual ens trobem entre les dues dinàmiques presents: la centralitzadora i la federalitzant.

Un estat com l’espanyol, articulat territorialment, plurinacional i plurilingüístic, necessita tenir un Senat. Calen dues cambres legislatives: una dels ciutadans; el Congrés, i una altra dels territoris; el Senat. L’experiència d’altres països semblants al nostre i que compten amb Senat, és positiva. Un sistema monocameral és més propi d’un estat centralitzat.
Els que apostem per avançar en la federalització de l’Estat, volem un Senat reformat. Reformar-lo per transformar-lo en una veritable cambra territorial.

Un Senat, el reformat, que pot jugar un paper clau en el procés de descentralització de l’Estat i d’avenç en una lògica federalista. Fins ara, en el procés de descentralització, el govern central sempre ha tingut la darrera paraula. Crear un marc distint i independent del govern central per avançar en aquest camí, passa per la reforma del Senat.

La reforma del Senat és inajornable, i més, en aquests moments en els quals molts ciutadans i ciutadanes s’interroguen sobre la utilitat o no d’institucions com les diputacions o el mateix Senat.
Aquest és el compromís de ICV-EUiA i de la candidatura al Senat de l’Entesa.