“Senador abertzale”

El Parlament basc ha escollit com a senador autonòmic Iñaki Goioaga, denunciat per la fiscalia com a integrant d’ETA i exonerat pel jutge. En el Ple del Senat d’avui, el PP ha presentat una moció denunciant aquesta elecció com un menyspreu a les víctimes del terrorisme i un descrèdit per la democràcia i l’estat de dret. La intencionalitat de la proposta dels populars és doble;  expressar la seva oposició a la normalització política de Euzkadi, i aixecar polèmiques per desviar l’atenció en aquests moments en que estan entre les cordes pels casos de corrupció.

La legalitat de l’elecció del senador Goioaga és inqüestionable. Podia Amaiur haver proposat una persona menys significada? No ho se. El que tinc clar és que tots aquells que apostem per la desaparició definitiva del terrorisme, fem el procés de normalització política amb el món abertzale. I és al abertzalisme al que volem incorporar al joc democràtic.
Aconseguir-ho tan sols és possible si acceptem que aquest món té la seva lectura: la del conflicte, de la lluita armada, de les víctimes. Tenen  els seus herois, el seus líders, els seus equilibris. En definitiva, hem d’acceptar un imaginari abertzale propi, i fins i tot judicis morals sobre la violència que de ben segur que no compartim. Però aquesta és la realitat i és amb ella amb la qual hem d’avançar.

La moció del PP no és de rebut, ni la poden justificar en nom de les víctimes del terrorisme. Estem parlant de processos polítics delicats, carregats de sentiments i emocions que exigeixen prudència, legalitat, voluntat i respecte per tot el dolor creat. En la justificació de per què no votaria la moció, he recordat als senadors del PP que no és el primer cop que, en una seu parlamentària, s’asseguin junts víctimes i botxins, valgui com exemple les Corts Generals del 1977.  

Anuncios